Nieuwsbericht AD: Beginnend meubelmaker (63) bouwt groot insectenhotel voor Palenstein

Op 26-6-2020 heeft het Algemeen Dagblad een artikel omtrent ons stukje buurttuin en mijn gemaakte insectenhotel. Onder de afbeelding leest u het volledige artikel.

Palenstein wordt de eerste aardgasvrije wijk van Zoetermeer. Ook bewoners komen met initiatieven om de wijk te verduurzamen. Eén van hen is Rob Makkink. hij bouwt vrijwillig een groot insectenhotel voor de wijk. © Frank de Roo

Om een kaal stuk grond aan de Ambachtherenlaan in Palenstein nieuw leven in te blazen, hebben buurtbewoners het samen omgetoverd naar ‘Ambachtsheerlijkheid’. Met als blikvanger een groots insectenhotel, vervaardigd door de net gestarte meubelmaker én buurtbewoner Rob Makkink (63).

Dat hun wijk de allereerste is in Zoetermeer die aardgasvrij moet worden, is een inspiratie voor haar bewoners. Met elkaar stampen ze allerlei duurzame initiatieven uit de grond. Eén van die initiatieven is dus Ambachtsheerlijkheid, zo vertelt Makkink. ,,Een stukje groen van 5 bij 15 m2 van de gemeente werd niet gebruikt. Na akkoord van de gemeente te hebben gekregen, zijn we met drie buren begonnen met het maken van een zithoekje en een insectenhotel.”

Vanaf zaterdag kan iedereen plaatsnemen en het pronkstuk van Makkink in de in 2018 tot meest bijvriendelijke uitgeroepen gemeente aanschouwen. ,,Het gaat niet goed met de bijenstand in Nederland. Vaak kennen mensen maar één soort bij, maar er zijn wel 260 inheemse soorten. Ik vind het heel nuttig om zo’n insectenhotel, die ik in het verleden vaker heb gemaakt, daar te plaatsen.”

Carrièreswitch

De meubelmaker bouwt het hotel geheel vrijwillig en dat terwijl hij vijf jaar geleden werkloos raakte. Nadat Makkink eervol ontslag kreeg door een strategieverandering binnen het bedrijf, besloot hij zich na een carrière van 33 jaar als opzichter/contractbegeleider om te laten scholen tot meubelmaker. ,,Ik was 58 jaar. Het was lastig om te verkassen. Ik wist; ik kan alleen mezelf veranderen, het bedrijf niet.”

Altijd al had de van oorsprong uit Deventer afkomstige Makkink een passie voor hout en mensen, zo zegt hij zelf. Een garage aan het huis werd verbouwd en de inmiddels al 25 jaar in Zoetermeer wonende man huurde er een garagebox bij. Alles om zijn hobby te kunnen uitvoeren. Van die hobby heeft Makkink sinds begin vorig jaar zijn werk gemaakt. ,,Het eerste jaar na mijn ontslag heb ik me nog gefocust op sollicitaties, maar dat bleek geen haalbare kaart. Daarbij: ik was klaar met ‘al die bazen’. Ik was aan het dubben of ik me zou laten omscholen naar meubelmaker/restaurateur en voor mezelf zou beginnen. Ik wist: ik moet het gewoon doen. Er komt heus wel weer van alles op mijn pad.”

Een sprong in het diepe zonder enige baangarantie vooraf. Na een opleiding van twee jaar en een Kamer van Koophandel-inschrijving verder, mag Makkink zich sinds anderhalf jaar officieel meubelmaker noemen. Onder de naam ‘Makkink Meubelmakerij & Restauratie’ maakt hij van massief Europees hout (‘dus geen hout uit het oerwoud’) stoelen, krukken, tafels en bedden. Maar ook kapstokken, schoenenkasten en muziekinstrumenten. ,,Na het eerste jaar zei mijn boekhouder: ‘Moet je niet stoppen?’ Het eerste jaar liet geen goede cijfers zien. Wat logisch was; ik verdiende niks omdat ik veel investeringen moest doen en nog niet veel klanten had.”

Kist

Omdat Makkink het voor zichzelf kan verklaren, gaat hij door. Toch is hij de laatste die zal zeggen dat hij voor de meest makkelijke weg kiest. ,,Ondernemen is ook een vak.” Maar het plezier dat hij nu heeft, is leidend. ,,Ik ga door tot ik in de kist lig. Het is is zó’n mooi vak. Ik heb er vertrouwen in dat ik in de plus kom, rijk hoeft ik er niet van te worden.”

Het klantenbestand groeit in elk geval en in alle vrije uurtjes vermaakt de meubelmaker zich uitstekend met de projecten in zijn wijk. Aanstaande zaterdag wordt zijn insectenhotel in de Ambachtsheerlijkheid onthuld. ,,De komende dagen gebruik ik om er de laatste hand aan te leggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.