Over Rob

Hout is het mooiste bouwmateriaal waar we met onze handen de meest unieke gebruiksvoorwerpen van kunnen maken.

Als kleine jongen was ik altijd al in de weer met hout en spijkers. Deze passie voor hout groeide verder tijdens handvaardigheid lessen op de Bosbouwschool. Met hout kun je eigenlijk alles maken wat je maar kunt bedenken. In mijn geval dan voor meubels, maar ook zeker voor andere oplossingen. Denk alleen al aan iets ‘kleins’ zoals een gitaarhouder voor aan de muur, slaginstrument Cagon of kaasplankjes. Je kan er alle kanten mee op.

Eerste meubelstuk
Door de jaren heen heb ik hobbymatig verscheidene meubels gemaakt. Het is begonnen toen onze oudste dochter geboren werd: een grenen ledikantje met spijlen. Deze is nog steeds door de familie in gebruik. Verder heb ik o.a. een vuren schuifdeurenkastje gemaakt, een grenen ledikant voor mijn schoonouders, een eiken salontafel voor in onze woonkamer en een grenen tweepersoonsledikant met antieke look voor kennissen. Voor laatstgenoemde ledikant had ik mijzelf houtdraaien aangeleerd om zo mooie poten te maken. Dit kon ik oefenen op de school waar mijn schoonvader werkte.

In de afgelopen jaren zijn er al tientallen meubels bijgekomen. Denk aan een schommelstoel, haltafel, inklapbare keukentafel.

Passie weer opgepakt
Na decennia een dienstverlenend beroep te hebben gehad (bij interesse: bekijk mijn LinkedIn pagina), kwam de mogelijkheid om meer tijd in mijn passie te steken. Houtbewerking dus. Gelijk heb ik de kans gepakt om mij hierin verder te ontwikkelen. Zo heb ik een vakopleiding voor meubel en restauratie met succes afgerond. Daarbij ook via stage de nodige praktijkervaring opgedaan. Dit was bij een meubelfabriek en een meubelmaker/meubelrestaurateur. In de tussentijd heb ik dit aangevuld met een houtdraaicursus en een basiscursus Sketchup tekenen.

Ik geniet van het hele proces rondom het creƫren en restaureren van meubels en het verkennen van andere toepassingen met hout. Het bedenken, het meedenken met de klant in oplossingen, het uitwerken, voorbereiden en het uiteindelijke uitvoeren en definitief maken.

Wanneer het verwachte eindresultaat er is en de klant tevreden is krijg ik een stoot positieve energie!

Verantwoord, duurzaam & recyclen
Het liefst werk ik met Europese, dan wel Nederlandse, houtsoorten zoals; Essen, Iepen, Vuren, Eiken, Berken en Esdoorn e.a.. Met tropisch hout werk ik eigenlijk nooit, de tropen worden al kaal genoeg gekapt. Ook herbruik ik voor sommige projecten het hout van meubels. Vaak wordt hout in de container gegooid terwijl het soms nog goed bruikbaar is. Sommige meubelstukken zijn na een goede opknapbeurt weer zo goed als nieuw. Soms vind je in je eigen omgeving meer dan je in eerste instantie zou denken!

>> Lees verder over mij in dit nieuwsbericht van het AD.